Одлични се со кафе или чај, но и како состојка во бројни десерти.
Состојки:
- 4 јајца
- 150 гр шеќер
- 110 гр брашно
- 1/2 лажичка прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Одвојте ги белките и жолчките. Во сад разматете шам од белки, а потоа постепено додајте 2 лажици шеќер. Во друг сад измешајте жолчки со остатокот од шеќерот. Мшајте додека не стане густо.
- Просејте го брашното и прашокот за печиво, додајте половина од шамот од белки во мешавината со жолчки, а потоа измешајте го и брашното. На крај додајте ги останатите белки и полека измешајте.
- Смесата ставете ја во шприц за филување и нанесете го саканиот облик на хартија за печење. Печете околу 8 минути.
Уживајте!
Повеќе на Gotvi.mk:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате