Американските колачиња со трошки темно чоколадо се измислени за љубителите на малку појаки вкусови…
Состојки:
- 2 јајца
- 5 лажици млеко
- 100 гр шеќер
- 125 гр путер
- 200 гр горко чоколадо за готвење
- 5 полни лажици какао
- 250 гр брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Белките разматете ги, па додајте жолчки, потоа ставете шеќер и додајте млеко. Иечкајте го путерот на парчиња па додавајте парчиња путер и брашно наизменично, додека тестото не стане густо. Додајте какао. Чоколадото исечкајте го на коцки и парчиња и ставете го во тестото. Матете со лажица.
- Загрејте ја рерната на 200 степени. На плех ставете фолија за печење и на неа редете дел по дел од тестото со супена лажица со растојание од 3 см. Колачињата печете ги околу 13 минути. Прободете го тестото со лажичка, ако на неа не остане тесто, колачињата се готови.
- Изладени се сјајни, а топли уште повкусни. Послужете ги млеко и уживајте!
Повеќе на Gotvi.mk:
Која е тајната на совршените домашни колачиња и кифли?
8 докажани бенефити од пиењето јогурт