Свинско печено во грне: Рецепт кој се пренесува од колено на колено

Свинско печено во грне: Рецепт кој се пренесува од колено на колено

Рецепт од нашите баби, кој се пренесува од колено на колено…

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 3 средни моркови
  • 2 средни главици кромид
  • 1 тиквица сечкана на коцки
  • 2 кг свинско месо сечкано на коцки
  • малку маст
  • сол
  • зачини (мајчина душица и рузмарин)
  • 100 мл вода

Начин на подготовка:

  1. Ѕидовите на грнето добро намастете ги со свинска маст. Потоа внатре ставете исчистени и исечкани компири, моркови, кромид и тиквици. Посолете и додајте свинско месо сечкано на коцки.
  2. Пред да го ставите месото во грне, добро посолете го и протријте го со мешавина од зачини. Подобро да користите свежи зачини.
  3. Додајте 100 мл вода.
  4. Поклопете и печете во рерна еден час на 250 степени. Обратете внимание грнето да не го ставате во веќе загреана рерна бидејќи може да пукне.
  5. Кога свниското ќе се испече, можете да го послужите во грнето, а за прилог послужете домашен кајмак и домашен леб.

 

Добар апетит!

Прочитај Gotvi.mk рецепти:

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки