Пилешко од рерна: Најсочниот ручек кој вашето семејство ќе го обожава!

Пилешко од рерна: Најсочниот ручек кој вашето семејство ќе го обожава!

Како да подготвите класичен оброк од печено пилешко со компири, а притоа да не ја извалкате цела кујна?

Познатата готвачка Дона Хеј открива прекрасен рецепт за крцкаво пилешко со мајчина душица, сенф и мед.

Состојки:

  • 1 лажичка маслиново масло
  • 4 пилешки батаци со карабатак (1 кг)
  • морска сол
  • свежо мелен црн бибер
  • 250 гр тенко сечкана сланина
  • 600 гр мали млади компири, исечкани на половинки (може и друг вид компир)
  • 1 шолја павлака за готвење
  • 1/3 шолја сенф
  • 1 лажичка мед
  • 1 шолја вода
  • 6 гранчиња мајчина душица

Начин на подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте масло на силен оган во плех или во сад кој може да го собере во рерна. Посолете и побиберете го пилешкото, печете по 4 минути од секоја страна или додека не позлати. Тргнете го пилешкото од садот и оставете го на страна. 
  2. Додајте сланина и компири и гответе 6 минути или додека не позлатат. Додајте павлака за готвење, сенф, мед и вода во садот и откако добро ќе измешате вратете го пилешкото во садот. Кога ќе проврие, поклопете го садот. 
  3. Ставете го поклопениот сад во рерна на 10 минути. Потоа тргнете го капакот и гответе дополнителни 10 минути или додека пилешкото не позлати, а компирите во целост ќе бидат зготвени.

 

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте