Компот од сливи без шеќер и конзерванс

Компот од сливи без шеќер и конзерванс

Подгответе компот од сливи без шеќер и конзерванс. По овој рецепт секогаш успева!

Состојки:

  • 5 кг сливи
  • 3 лимони
  • 1 стапче ванила
  • мед (на секоја тегла три лажици)
  • 2-3 л вода
  • тегли и капачиња

Начин на подготовка:

  1. Теглите и капачињата добро измијте ги и исушете ги во рерна на 150 степени. Сливите измијте ги, изберете само поцврсти за компотот да биде подобар. 
  2. Зовријте 2-3 литри вода, стапче ванила и лимони исечкани на кругови. 
  3. Во подлабок лонец ставете стар чаршав или крпа, налијте околу 2 л вода и ставете на рингла да се загрева. За тоа време наполнете ги теглите со овошје, налијте сируп и добро затворете. Редете ги теглите во лонецот со вода и гответе околу 20-30 минути. 
  4. Теглите редете ги на ќебе свртени наопаку. Свиткајте ги со ќебето и оставете ги да стојат до наредниот ден. 
  5. Откако ќе отстојат еден ден, теглите се спремни за шпајз. Чувајте ги на темно и ладно место. 
  6. Компотот можете да го користите за да се засладите, за колачи, торти, пити… Уживајте!

 

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома

Супер рецепт: Леден кафе колач

Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините

Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега

Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат

ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед