Традиционален леб со сода бикарбона печен во тава.
Состојки:
- 1 шолја млеко
- 1 лажичка вински оцет
- 300 гр брашно
- 1/2 лажичка сол
- 1/2 лажичка сода бикарбона
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Во шолја или помал сад, измешајте млеко и оцет. Оставете да стои 10 минути, или додека не стане кисело.
- Во сад со средна големина измешајте брашно, сол и сода бикарбона. На таа смеса додајте го киселото млеко и мешајте додека не стане глатко.
- Тестото префрлете го на побрашнета површина и обликувајте леб. Ставеете го тестото во тава.
- Печете 15 минути во загреана рерна или додека не порумени.
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот