Домашни колачиња со парчиња чоколадо и путер

Домашни колачиња со парчиња чоколадо и путер

Сигурно се сеќавате на вкусот и на мирисот на меките колачиња што ги правеше нашата баба. Тајната на совршениот вкус е путерот што го комплетира вкусот со секој нареден залак.

Еве го рецептот за подготовка на домашни колачиња со парчиња чоколадо и путер:

Потребни состојки:

  • 150 гр Битолски путер
  • 220 гр шеќер
  • 300 гр чоколадо
  • 1 јајце
  • 1 жолчка
  • 300 гр брашно
  • 1/2 лажиче сода бикарбона
  • 1/4 лажиче сол

Начин на подготовка:

  1. На тивок оган го растопуваме Битолскиот путер, а потоа го оставаме настрана за да се излади. Во растопениот путер го додаваме шеќерот и матиме, а потоа ги додаваме јајцето и жолчката.
  2. Матиме додека не добиеме кремаста смеса. Потоа во смесата ги ставаме брашното и сода бикарбоната, а на крај додаваме ситни коцки чоколадо.
  3. Со раце ги обликуваме колачињата и ги редиме во тава обложена со хартија за печење. Ги ставаме да се печат во загреана рерна на 170°C 15-17 минути.

На здравје!

Битолскиот путер е достапен на пазарот во пакување од 200 грама и може да се купи во сите подобро снабдени маркети низ Македонија.

За повеќе информации, посетете ја веб-страницата на Бимилк: www.bimilk.mk или Фејсбук-страницата.

Повеќе на Gotvi.mk:

Која е тајната на совршените домашни колачиња и кифли?

8 докажани бенефити од пиењето јогурт

Jogood во чаша ‒ Овошна забава со секој залак!

Овошна забава со Jogood!

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*