Свински медаљони во сос од печурки

Свински медаљони во сос од печурки

Едно од најдобрите јадења…

Состојки:

  • 800 гр свинско месо
  • малку рузмарин
  • 1 чешне лук
  • бибер
  • 2 лажици маслиново масло
  • морска сол
  • 1 главица кромид
  • 2 лажици путер
  • 250 гр шампињони
  • 200 мл неутрална павлака
  • сол

Начин на подготовка:

  1. Месото измијте го и исечете го на 12 медаљони. Исечкајте лук и протријте го месото со него. Потоа месото посипете го со бибер, премачкајте го со масло и на секое парче ставете малку рузмарин. Ставете во фрижидер на 60 минути.
  2. Медаљоните пржете ги на тефлонска тава 2-3 минути од секоја страна, извадете ги на алу-фолија и свиткајте.
  3. Исечкајте кромид и пропржете го на путер. Исечкајте печурки и додајте ги во кромидот. Додајте павлака, посолете и побиберете. Сервирајте ги медаљоните со сос од печурки и пире од компири.

 

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула