Крцкаво тесто со овошје кое се топи во уста!

Крцкаво тесто со овошје кое се топи во уста!

Лесно, брзо и едноставно…

Кнедлите направени на овој начин се меки и крцкави во исто време, а овошјето, кое пуштило сок, се топи во уста.

Состојки:

  • 2 јајца
  • 1 шолја млеко
  • 3 шолји брашно
  • сол
  • 1 прашок за печиво
  • 1 ванилин шеќер
  • масло
  • 15 мали кајсии
  • шеќер во прав

Начин на подготовка:

  1. Направете тесто од јајца, брашно, малку масло, млеко, ванилин шеќер, прашок за печиво, додајте сол и млеко и разматете додека не добиете погусто тесто. 
  2. Кајсиите добро измијте ги, извадете го плодот, повторно поклопете да останат округли. Во тенџере ставете масло, толку да собере цели кајсии во него. 
  3. Кајсиите извалкајте ги во тесто и внимателно спуштајте ги во маслото. Можете да печете неколку кајсии истовремено. 
  4. Кога тестото ќе добие златна нијанса, извадете ја кнедлата и ставете ја на салфета, за да ја впие маснотијата.

 

Уживајте!

Повеќе на Готви.мк:

ЛЕСНО И БРЗО: Домат чорба со кнедли

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука

Повеќе рецепти за десерти тука

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула