Највкусната штрудла се прави на овој начин!
Состојки:
- 3 јајца
- 300 мл млеко
- 1 лажица шеќер
- малку сол
- кора од лимон
- 30 гр свеж квасец
- 300 мл млако млеко
- малку маргарин
- 200 гр мелен лешник
- 200 гр мелен мак
- шеќер по вкус
- 500-600 гр брашно Т 500 меко
Начин на подготовка:
- Растворете квасец во млако млеко и додајте лажица шеќер, 2 јајца, масло и кора од лимон, па разматете со жица. Додајте малку брашно и сол и остатокот од брашното, замесете средно тврдо тесто да биде глатко.
- Покријте во вангла и оставете да нарасне околу 30 мин. За тоа време макот и лешникот засладете ги по желба, може да се додаде и суво грозје, доколку сакате, и неколку лажици млеко да не биде суво. Нараснатото тесто поделете го на два дела.
- Првата топка развлечете ја во правоаголник, намачкајте со маргарин па посипете со лешници и свиткајте. Така направете и со другата со мак.
- Покријте и оставете околу 20 минути да нарасне, па премачкајте со жолчка и ставете во рерна загреана на 200 степени.
- Температурата од рерната веднаш спуштете ја на 180 степени и печете 45 минути. После 15-20 минути, штрудлата покријте ја со фолија и продолжете со печење.
- Жешката печена штрудла можете да ја премачкате со маргаин. Сечете откако ќе се излади. Уживајте!
Мајката на Јелена Крлеуша: Еве како конечно ја победив зависноста од храна!
Адријана Лима открива: Рецепт за утринско смути и совети за диета
Ким Кардашијан откри како ослабе 15 килограми за 2 месеци
Цеца со нов албум, а ние ви откриваме што јаде за да има таква линија
Кои се омилените јадења и пијалоци на Енрике Иглесијас?
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса