Ова е една од многубројните варијанти на оваа салата, која од оригиналот се разликува по додадената сланина.
Состојки:
- 100 гр чадена сланина Пекабеско
- 2 парчиња тост леб
- 2-3 чешниња лук
- 1 голема главица крцкава зелена салата
- 100 мл маслиново масло
- сок од 1 лимон
- 2 лажици мелени бадеми
- сол
- бибер
- 30 гр пармезан во парче
Начин на подготовка:
- Исечкајте сланина, пропржете ја без додаток на масло и извадете ја на салфета.
- Исечкајте го лебот на коцки. Исечкајте и лук. Пропржете го лебот и лукот на маста од сланината. Извадете го лебот на салфети да ги впијат вишокот маснотии.
- Измијте ја салатата, исчистете ја и расцепкајте ја.
- Разматете маслиново масло со сок од лимон и бадеми. Посолете и побиберете, па со тоа прелијте ја салатата. Пармезанот крупно нарендајте го. Посипете ја салатата со сечкан леб, сланина и пармезан.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути