Подгответе вкусна и сочна баклава без кори – ќе бидете воодушевени од вкусот на овој десерт!
Состојки:
- 100 гр мелени ореви
- 100 гр суво грозје
- 1 чаша јогурт
- 1 шолја масло
- 3 шолји млеко
- 3 шолји брашно
- 3 шолји гриз
- 1 прашок за печиво
Состојки за сируп:
- 400 гр шеќер
- 500 мл вода
- сок од 1 лимон
Начин на подготовка:
- Во подлабок сад ставете ореви, суво грозје, јогурт, млеко, брашно, масло, гриз, прашок за печиво и сè лесно и добро измешајте. Ставете ја смесата во намастен плех. Печете во загреана рерна на 180 степени, додека горната страна не добие златна браун боја (околу поливина час). Исечете во саканиот облик.
- За сирупот, добро разматете шеќер во вода и додајте сок од еден лимон и оставете да врие 5 минути. Потоа налејте ја баклавата со сируп. Оставете да се излади, а подоцна ставете ја во фрижидер.
- Напомена: Ако ја преливате со ладен сируп, баклавата мора да биде жешка – ако ја преливате со врел сируп, баклавата мора да биде ладна.
Уживајте!
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)