Медитеранскиот прелив на оваа салата му дава посебен вкус…
Состојки:
- 800 гр брокули
- сол
- 4 лажици балсамико оцет
- бибер
- 1 чешне лук
- 2 лажици пармезан
- трапист
- 125 гр чадена шунка
Начин на подготовка:
- Брокулите исчистете ги, измијте ги и одделете ги на цветови. Потоа бланширајте ги околу 5 минути во солена вода. Исцедете ги и измијте ги под млаз студена вода, па повторно исцедете ги.
- За дресинг измешајте оцет со малку вода, сол, бибер и маслиново масло. Исчистете лук и изгмечете го. Измешајте го дресингот со лук и изрендан пармезан.
- Брокулите ставете ги во чинија за салата, прелијте ги со дресинг и оставете ги малку да отстојат.
- Шунката исечете ја на коцки, и додајте ја во салата. Салатата сервирајте ја на чинии и по желба посипете со рендан пармезан или насечкајте трапист на коцки.
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути