Има ли нешто поубаво од чаша полна со освежителен сок…
Сокот од кајсии е полн со антиоксиданси: бета-каротенот помага во регулација на нивото на холестерол и влијае за подобра еластичност на ѕидовите на артериите. Покрај витаминот Ц, во ова овошје има е ликопен, иако не во иста количина како во дамотот, но во кајсиите таа состојка опстанува и покрај готвењето.
Благодарение на високиот процент шеќер во кајсиите, во сокот не мора да додавате дополнително шеќер.
Состојки:
- 5 кг кајсии
- шеќер (количината зависи од тоа колку сируп ќе добиете)
- 50 гр лимонтус
- 3 л вода
Начин на подготовка:
- Кајсиите излупете ги, извадете ги коските и изблендирајте ги. Згответе 3 л вода и разладете.
- Со зовриената вода прелијте ги кајсиите, додајте лимонтус и добро измешајте. Прекријте го садот и оставете го 24 часа да отстои. Процедете низ газа и на секој литар течност додајте 1 кг шеќер, па мешајте додека шеќерот не се растопи.
- Ставете го сокот во шишиња и добро затворете.
Уживајте!
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт