Овој сос може да се комбинира и со слатки и со солени јадења.
Состојки:
- 400 гр вишни без коски
- 2 лажици брашно
- 1/2 дл масло
- прстофат сол
- 2 лажички шеќер
Начин на подготовка:
- Вишните (свежи или смрзнати) прелијте ги со вода, додајте им шеќер и гответе ги десетина минути.
- На масло пропржете брашно (како за запршка), но треба да остане светло.
- Во зготвените вишни, заедно со течноста во која се готвеле, додајте брашно со лесно мешање и посолете по вкус.
- Гответе додека сосот не ја добие потребната густина. Ако ви се чини дека е прегуст, додајте вода, а ако е редок, гответе подолго или додајте уште светла запршка.
- Овој сос може да се послужи со месо, компири… Можете да го користите и за десерти, но тогаш наместо брашно употребете густин кој ќе го растворите во малку студена вода.
Повеќе на Gotvi.mk:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате