Јагодите, освен свежи, неодоливи се и во џем.
Пробајте го овој рецепт за домашен џем од јагоди, кој не содржи ниту шеќер, ниту конзерванси, а толку лесно се прави што ќе успеат и почетниците во кујна.
Состојки:
- 1 кг јагоди
- 60 мл сок од лимон
- 3 лажички изрендана кора од лимон
- 70 гр мед
Начин на подготовка:
- Исчистените јагоди иситенете ги или испасирајте ги, а потоа ставете ги во подлабок сад.
- Додајте ги останатите состојки: изрендана кора од лимон, сок од лимон и мед. Добро измешајте и ставете да се готви на средно силен оган со често мешање.
- Кога смесата е доволно густа, односно кога ќе се појават балончиња, после од прилика 45 минуити готвење, џемот е готов. Откако џемот ќе се излади веќе е подготвен за консумација.
- Џемот чувајте го на студено место, а можете да го консумирате до 2 недели.
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега