Еве како да го подготвите омиленото јадење на турскиот актер Бурак Озчивит, попознат како Бали-бег од серијата „Султан Сулејман“.
Состојки:
- 500 гр јагнешко месо од бут
- 125 гр внатрешен лој
- пипер
- бибер
- сол
- 1-2 чешниња лук
Начин на подготовка:
- Месото исчистете го од жили и исечкајте го многу ситно, да биде како крупно мелено. На ист начин исечете го и салото. Месото и салото измешајте ги, додајте сол, пипер, бибер и лук, па месете десетина минути.
- Месото покријте го со фолија и оставете го во фрижидер да одмори преку ноќ. Во случај да немате толку време, нека стои најмалку еден час.
- Месото потоа уште еднаш добро измесете го, па од него вадете парчиња со големина на јајце и ставајте ги на дрвени ражничи. Така подготвени ставете ги во фрижидер до употребата, а можете да ги печете на скара или на тефлон.
- Сервирајте ги топли, со цвекло, салата од пржен кромид, кисело млеко, краставици…
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо