Овој рецепт не го пропуштајте, на вашите полици нека се најде и по некоја тегла со млад кромид.
Фантастичен вкус, може да се послужи со разни јадења, за правење намази, за готвење…
Состојки за две тегли од по 1 кг:
- 30 парчиња млад кромид
- 3 дл оцет
- 2 дл вода
- 5-6 зрна бибер
- 2 лажички шеќер
- 2 лажички сол
- малку копар
Начин на подготовка:
- Сите состојки, освен кромидот, згответе ги и оставете го сирупот да се излади.
- Добро измијте го кромидот и отстранете го поголемиот зелен дел, наредете го во теглите и прелијте го со сирупот. Добро затворете и оставете до наредниот ден да стои и добро да се излади.
- Потоа чувајте во фрижидер до месец дена.
- Ако правите за зима, за шпајз, направете пастеризација или ставете многу малку конзерванс.
- Кромидот можете да го користите после две недели од подготовката.
БРЗО И ЕВТИНО: Отстранете ги непријатните флеки од пот на вашите алишта
Корисен совет: Како да ги освежите и исчистите сунѓерите и џогерот
Дамки од црвено вино на тепихот? Исчистете ги за миг
Направете природен освежувач за воздух – Потребни ви се само 2 работи