Нека куќата ви замириса на убаво топло тесто…
Нема чекање тестото да нарасне… Оваа штрудла е толку популарна токму заради тоа што се замесува, се развлекува и веднаш се пече.
Состојки:
- 200 мл јогурт
- 400-500 гр брашно
- 1 ванилин шеќер
- 2 лажици кристал шеќер
- 1 прашок за печиво
- 50 гр путер, растопен
- јајце за премачкување
Состојки за фил:
- 300 гр ореви
- 200 мл млеко
- 4 лажици шеќер
Начин на подготовка:
- Растопете путер, додајте јогурт, ванилин шеќер и шеќер. Додавајте брашно (измешано со прашок за печиво)… малку по малку. Можеби и нема да ви требат 500 гр.
- Доволно е да добиете маса која нема да се лепи за раце. Ако имате време оставете го 15 минути да отстои, а ако не веднаш развлечете, премачкајте и свиткајте штрудла.
- Филот направете го така што во топло млеко ќе измешате мелени ореви и шеќер па со таа смеса ќе ја премачкате штрудлата. Печете на 200 степени околу половина час (можеби и подолго, зависи од рерната).
- Жешката штрудла посипете ја со шеќер во прав. Уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега