Печеното пиле е гастрономско уживање на кое се радува целото семејство. Како би го искористиле секое парче, направете ја оваа маринада!
Белото месо често е суво и за многумина не е најомилен избор. Сепак, ако знаете како да го подготвите, месото ќе ја задржи својата сочност.
Подгответе маринада со која ќе го премачкате месото за сочно, вкусно и крцкаво доживување.
Состојки:
- 1/2 шолја мед
- малку вода
- 1 лажичка црвен пипер
- 2 лажици јаболков оцет
- 1,5 лажичка сол
- 1 лажичка црн бибер
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната, измешајте ги состојките и ставете во рерна додека смесата не се загрее, односно, додека не се појават меурчиња на површината.
- Извадете и оставете на страна. Месото посолете го и побиберете го и ставете го на лим или хартија за печење.
- Премачкајте го месото со подготвената маринада. Печете го месото околу половина час, а потоа повторно премачкајте. Оставете да се пече уште десетина минути додека месото не биде готово, а кога ќе биде подготвено за сервирање, премачкајте го уште еднаш со маринада пред послужување.
Добар апетит!
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетален појадок што ќе ве држи сити
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате