Кога ќе подготвите еднаш пица со вакво тесто, веќе никогаш нема да се враќате на стариот начин!
Состојки:
- 1 кг бело брашно
- 200 гр фино мелено гриз брашно
- 1 лажичка морска сол
- 2 х 7 гр сув квасец
- 1 лажица кафеав кристал шеќер
- 4 лажици екстра девствено маслиново масло
Начин на подготовка:
- Просејте брашно и сол на чиста работна површина и направете дупка во средината.
- Во бокал, измешајте квасец, шеќер и масло во 650 м млака вода и оставете да отстои неколку минути, а потоа ставете ја во вангла.
- Користејќи вилушка, додавајте брашно постепено и измешајте го во течноста. Мешајте додека масата не се соедини. Месете додека не добиете глатка, еластична текстура.
- Ставете го тестото во голема чинија. Покријте го садот со влажна крпа и оставете да отстои на собна температура околу 1 час додека смесата не се дуплира.
- Сега извадете го тестото и месете додека не истисне целиот воздух. Можете веднаш да го користите или да го чувате во замрзнувач.
- Ако го користите веднаш, поделете го тестото во онолку топчиња колку што сакате пици – оваа количина е доволна за околу шест до осум средни пици.
- Пред печење, развлеченото тесто премачкајте го со маслиново масло.
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука
Повеќе рецепти за десерти тука
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки