Сега малку поинакви крофни, но подеднакво вкусни!
Ќе нараснат големи и без пржење во длабоко масло.
Состојки:
- 1/2 коцка свеж квасец
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 2 јајца
- прстофат сол
- 70 гр растопен путер
- 125 мл млака вода
- 125 мл млако млеко
- 550 гр брашно
- 55 гр путер за премачкување
Начин на подготовка:
- Квасецот измешајте го со брашно и ванилин шеќер. Додајте јајца, вода, млеко и растопен путер, па замесете фино меко тесто. Тестото оставете го да се дуплира.
- Потоа тестото растегнете го не баш тенко, малку подебело, па со чаша вадете кругови.
- Во тепсија ставете хартија за печење и премачкајте ја со растопен путер. Исто така и секоја крофна премачкајте ја со растопен путер од горе.
- Оставете ги крофните во тепсија да надојдат. Потоа печете ги во загреана рерна на 250 степени околу 20 минути.
- Жешките крофни премачкајте ги со путер и посипете ги со шеќер.
- Од страна со шприц избушете дупчиња и наполнете ги со џем или крем.
Уживајте!
Повеќе поврзани вести на Готви.мк
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат