Бурек од крцкаво тесто со мелено месо по рецептот на турските пекари! Еве како да подготвите вкусен чиг борек!
Состојки за тесто:
- 2,5 чаши брашно
- 1 лажица оцет
- 1 чаша вода (по потреба додајте уште)
- сол по вкус
- брашно за развлекување
Состојки за фил:
- 250 гр мелено месо
- 1 главица кромид, ситно сечкан
- сол
- бибер
- 1/2 чаша вода
- масло за пржење
Начин на подготовка:
- Брашното ставете го во длабок сад, направете вдлабнатина на средина и додајте сол, оцет и вода. Измешајте со раце, а потоа тестото префрлете го на даска и месете додека не престане да се лепи за раце и оставете да одмара околу 45 минути.
- Потоа тестото поделете го на топчиња (како поголем орев) и едно по едно развлечете ги на даска посипена со брашно, да добијат округол облик. На половина тесто разматете лажица фил, но водете сметка да остане околу 1 см до рабовите, преклопете па со раце или вилушка спојте ги краевите.
- Веднаш пржете во длабока маст, да порумени од двете страни. Борекот извадете го на хартиена слафета и послужете го топол со јогурт или кисело млеко.
Уживајте!
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта
Детски роденден? Еве брз и вкусен рецепт за мини пици
ВИДЕО: Пица која се прави во филџан за неколку минути
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута