Доколку се изморивте од стандардните вкусови и посакавте нешто поинакво, оваа пита е вистинско освежување.
Состојки:
- 500 гр тенки кори за пита
- 500 гр праз
- сол
- 500 гр фета сирење
- 5 јајца
- 100 гр кисела павлака
- 100 гр густ јогурт
- масло
Начин на подготовка:
- Празот исечете го на кругови. Испржете го на слаб оган додека не омекне и посолете го. Во длабока чинија изгмечете фета сирење, додајте јајца, јогурт и павлака. Добро измешајте, па додајте го изладениот праз.
- Во намастен плех ставете ја првата кора. Премачкајте ја со масло, па на неа ставете друга на која оди филот. Повторувајте додека не ги потрошите корите. Завршете со две кори и премачкајте ги со мешавина од масло и вода. Оставете малку да отстои.
- Печете на 200 степени околу 40 минути.
Добар апетит!
Сигурно не сте пробале: Направете солени рафаело бомбици
Похован кромид со кашкавал – идеално мезе за со пиво
ВИДЕО: рецепт за потпечен полнет компир
Хот-дог шпагети: Одличен рецепт кој и дете може да го направи