Еден вкусен класик на малку поинаков начин! Ова јадење се подготвува брзо и лесно, а идеално е да го послужите со јогурт, павлака или кечап.
Состојки:
- 5 средни компири
- 2 моркови
- 150 гр гауда сирење
- 2 лажици ситно сечкан магдонос
- 2 јајца
- 50 гр растопен пуер
- 1 лажичка чили во прав
- 1/2 лажичка бибер
- 1 рамна лажичка сол
Начин на подготовка:
- Изрендајте го сирењето и морковите. Магдоносот ситно исечкајте го. Компирите излуптете ги, изрендајте ги и ставете ги во студена вода.
- Процедете ги компирите, па соединете ги со морковите, сирењето, магдоносот и јајцата. Додајте зачини (сол, чили, бибер), сè добро измешајте да се соедини. Растопете путер и него измешајте го во смесата.
- Во плех обложен со хартија за печење, од смесата формирајте залаци од компир.
- Печете ги во загреана рерна на 180 степени околу 35 минути. Плехот ставете го прво долу, а потоа подигнете го во средината во рерната.
- Испечените уштипци послужете ги со јогурт, павлака или кечап.
Добар апетит!
Нема веќе стоење до шпорет – Колач без печење, совршен за горештините
Чоколадно чудо: Брз и вкусен колач со едно јајце
Најбрзиот колач на светот: Измешајте брашно и сладолед и ќе добиете колач за 5 минути