Прелијте ги сочните плескавици со сос од пиво и уживајте во фантастичниот вкус…
Состојки:
- 2 главици кромид
- 1 чешне лук
- 1/2 лута пиперка
- магдонос
- 500 гр мелено јунешко месо
- 1 јајце
- 2 лажици презла
- сол
- бибер
- 2 лажици масло
- 2 сечкани главици црвен кромид
- 100 мл темно пиво
- 150 мл јунешка супа (од коцка)
Начин на подготовка:
- Исечкајте ги кромидот и лукот. Исечкајте ја пиперката ситно. Магдоносот исто така исечкајте го.
- Измешајте го месото со сечканиот кромид и лук, магдонос и пиперка, потоа додајте јајце, презла, сол и бибер. Од масата со навлажнети раце направете плескавици.
- Загрејте масло во тава и испржете ги плескавиците од двете страни. Извадете ги пржените плескавици и оставете ги на топло.
- Црвениот кромид ситно исечкајте го и пропржете го на маснотијата од пржените плескавици, прелијте со пиво и супа. Гответе на средна температура, посолете и побиберете. Сервирајте ги плескавиците прелиени со сосот од пиво.
- Како прилог послужете компир пире и динстан зеленчук.
Добар апетит!
Прочитај повеќе рецепти на Gotvi.mk:
Фантазија рецепт: Крањска со зеленчук
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес
Летен појадок кој ќе го правите секој ден
Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат