Некои велат дека се штетни и отровни, некои пак ги јадат и го тврдат спротивното.Семките од јаболка вечно прават полемики и отвараат дискусии, а вистината е дека содржат амигдалин, а освен јаболките, го има и во бадемите, семките на праска, црешите.
Ако семката е здробена, оштетена, изџвакана, тој се распаѓа и се прави цијанид, отров кој во големи дози е смртоносен. Малите количини предизвикуваат главоболка, мачнини, повраќање, слабост и нервоза.
Една јаболка има 20 семки, затоа подобро е да се оттргнат.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути