Неодолив спој од печурки и месо завиткан во лиснато тесто… вистинско решение и за напребирливите гости!
Состојки:
- 4 парчиња свинско филе (400 гр)
- 900 гр лиснато тесто
- 1 кг шампињони
- 2 главици кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици путер
- 4 жолчки
- 4 лажици павлака
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Зачинете ги филетите. Три плочки лиснтао тесто ставете една преку друга, па развлечете ги на димензии 20х30 см.
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Печурките исчистете ги и исечкајте ги. Исечкајте ги кромидот и лукот. Издинстајте ги кромидот и лукот на путер. Додајте печурки, па печете околу 15 минути. Одлијте го вишокот течност. Развлечете ја смесата од печурки преку тестото, па преку тоа ставете едно филе и свиткајте.
- Налијте малку вода па притиснете. Ролатите ставете ги на намастен плех.
- Жолчките разматете ги со павлака, па со тоа премачкајте ги ролатите. Печете ги 40 минути. Исечете на парчиња и сервирајте.
- Овој специјалитет можете да го послужите и топол и ладен, без разлика во вкусот и квалитетот.
Добар апетит!
Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви
Рецепт за вистински пица деликатес
Летен појадок кој ќе го правите секој ден