Човечката раса јаде повеќе месо од кога било. Бидејќи пилешкото месо е популарен извор на протеини, не би требало да биде изненадување што одгледувачите на пилиња мораат да исфрлат повеќе роба на пазарот со сè поголема брзина.
За тоа, цената ја плаќаме сите.
Новата кампања која ја лансира организацијата „Compassion in World Farming“ тежнее кон тоа да ги образува луѓето во врска со белите линии на некои парчиња пилешко бело месо.
Белите линии се знак дека пилето имало мускулно заболување. Не е штетно за јадење како такво, но многу говори за тоа во какви услови е одгледано пилето.
Оваа појава го намалува квалитетот на месото и ја подигнува содржината на маснотии до 224 отсто повеќе, а како што е добро познато, масната исхрана е главен причинител за срцеви заболувања.
Заболувањето зафаќа се повеќе пилиња кои кои се одгледувани побрзо да растат, како би се задоволил нормативот тежина за продажба. Тежината од три килограми некои пилиња ја достигнуваат за само 47 дена.
Во педесетите години од минатиот век, му биле потребни 70 дена да достигнат 1,5 кг.
Добро размислете за тоа што јадете!
Домашен рецепт со кој повеќе нема ни да помислите на цвекло од тегла
Релаксирајте се: Чај кој ги опушта мислите и мускулите