Десерт кој сигруно ќе ви се допадне! Ако сте љубител на карамел, едно парче од овој тарт нема да ви биде доволно.
Состојки:
- 200 гр брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 100 гр путер
- 2 жолчки
- кора од лимон
- 1 лажица шеќер
- 1 кг исчистени кисели јаболка
- 3 лажици шеќер за карамел
- 100 мл млеко
- 3 лажици мармалад
Начин на подготовка:
- Во брашното додајте прашок за пециво, додајте омекнат путер, жолчки, лажица шеќер и кора од лимон. Замесете тесто.
- Во плех со ширина од 24 см ставете хартија за печење. Обележете ги краевите, па на неа развлечете го тестото.
- Дното на тестото премачкајте го со мармалад, а јаболката исечете ги на парчиња и редете ги во круг.
- Посипете малку шеќер и печете во загреана рерна на 200 степени околу 30-35 минути за јаболката убаво да се испечат.
- Во тенџерче ставете 3 лажици шеќер и оставете да се растопи. Додајте малку млеко и оставете карамел шеќерот да се растопи и згусне. Со карамелот прелијте го колачот и оставете го убаво да впие и да се излади.
Уживајте!
Леонардо ди Каприо – Еве која диета ви ја препорачува
Северина со нов спот, а ние ве потсетуваме која диета ја држеше кога беше бремена
Мајката на Јелена Крлеуша: Еве како конечно ја победив зависноста од храна!
Адријана Лима открива: Рецепт за утринско смути и совети за диета