Кога еднаш ќе ги пробате, ќе ги подготвувате на овој начин постојано!
Ова е шпански традиционален рецепт за двојна термичка обработка на компири.
Состојки:
- 1,5 кг компири
- 70 гр свеж магдонос
- 2 чешниња лук
- 70 мл маслиново масло
- 2 лажици путер
- 1 лимон
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Излупете ги и исчистете ги компирите, па исечете ги на коцки со еднаква големина. Ставете ги да се готват во голем лонец со студена вода. Добро послете ја водата и на умерено висока температура оставете да зоврие. Гответе околу 20 до 25 минути, додека не омекнат.
- Во мал сад измешајте сечкан магдонос и лук.
- Процедете ја водата од компирите и добро исушете ги.
- Во голема тава загрејте маслиново масло, па додајте компири и повремено протресувајте. Компирите печете ги околу пет минути додека кората не стане златно кафеава и крцкава.
- Во компирите додајте комбинација од лук и магдонос, добро измешајте и оставете ги компирите да се ароматизираат една до две минути. Потоа додајте путер, посолете и пибиберете по желба.
- Кога компирите ќе бидат готови, преку нив изрендајте кора од еден лимон. Употребете непрскан и органски одгледан лимон.
Добар апетит!
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ
ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината