Ќофтиња какви што не сте пробале: Од кисела зелка и мелено месо

Ќофтиња какви што не сте пробале: Од кисела зелка и мелено месо

Со овие пикантни ќофтиња послужете компир пире и уживајте во јадењето…

Состојки:

  • 450 гр мелено месо (најдобро мешано)
  • 1 главица кромид
  • 450 кисела зелка, добро исцедена
  • 220 гр крем сирење
  • 2 шолји зачинета презла
  • 1 јајце

Начин на подготовка:

  1. На масло пропржете исечкан кромид и мелено месо додека месото не биде убаво испржено (околу 10 минути). Прженото месо процедете го и оставете го на страна.
  2. Во месото додајте ситно сечкана и процедена кисела зелка. Сè убаво измешајте. Покријте ја смесата и држете ја во фрижидер околу 2 часа.
  3. Во мал сад разматете јајца, а во друг сад ставете презла зачинета по желба.
  4. Од смесата со зелка и мелено месо обликувајте ќофтиња, па извалкајте ги во јајца, па во презла и наредете ги на плех обложен со хартија за печење.
  5. Печете ги ќофтињата во рерна загреана на 180 степени околу 15 минути, додека убаво не поруменат.

Повеќе на Готви.мк:

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки