Од изборот на сирењето ќе зависи и јачината на овој специјалитет на француската кујна.
Состојки:
- 1 кг кромид
- 2 лажици путер
- 4 парчиња багет леб
- 100 гр гауда сирење
- сол
- бибер
- малку рендано мускатно оревче
Начин на подготовка:
- Исечете го кромидот на тенки кругови. Загрејте го путерот и добро издинстајте го кромидот. Налијте вода, оставете да зоврие, намалете ја температурата и оставете да крчка поклопено околу 15 минути.
- Во меѓувреме препечете ги парчињата багет леб. Изрендајте сирење. Загрејте ја рерната на 225 степени.
- Посолете ја супата и побиберете ја по вкус. Додајте мускатно оревче и ставете ја супата во огноотпорни садови.
- Во секоја чинија ставете парче препечен багет и од горе богато посипете со сирење. Запечете во рерна, така што сирењето ќе се растопи.
- Сервирајте со зачинскибилки по избор.
Добар апетит!
Телешка супа со куркума и брокула
Јагнешка чорба по традиционален рецепт