ДОМАШЕН ЛЕБ КОЈ НЕ СЕ МЕСИ: Расте дупло, сигурно ќе ви успее!

ДОМАШЕН ЛЕБ КОЈ НЕ СЕ МЕСИ: Расте дупло, сигурно ќе ви успее!

Секоја домаќинка треба да го испроба – брзо и едноставно се прави, а е многу вкусен…

Состојки:

  • 300 мл вода
  • 350 гр брашно
  • 20 гр свеж квасец
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 100 мл масло

Начин на подготовка:

  1. Во топла вода разматете издробен квасец и шеќер, па измешајте. Додавајте брашно и постојано мешајте. Додајте и 50 мл масло додека мешате. Масата треба да биде ретка. Кога добро ќе го изработите тестото со лажица, да нема грутки, додајте го останатото масло, па измешајте и оставете да нарасне 30 до 60 минути (треба да се дуплира).
  2. Рерната вклучете ја на 220 степени, а за тоа време посипете ја работната површина со брашно и истресете го тестото. Со раце додавајте брашно и обликувајте тесто. Ставете го во плех и оставете го да се пече додека не добие светла брауни боја.
  3. Печениот леб свиткајте го во крпа и малку изладате го, па послужете.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид

Ремек дело во кујната: Леб од банана

Тазе домашен леб

ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси

Домашниот леб на мајче Вера

Полнет запечен леб

ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта

Црно бела торта