Еве како да направите домашен јогурт

Еве како да направите домашен јогурт

Стаклени или земјени садови се идеални за подготовка и чување на домашен јогурт.

Состојки:

  • 1 л полномасно млеко
  • 1-2 лажици јогурт

Начин на подготовка:

  1. Загрејте го млекото на среден оган дедека на краевите од тенџерето не се појават меурчиња. Налијте го во поголем сад и оставете го да се излади на 44-46 степени. Секако, најдобро е температурата да ја измерите со термометар.
  2. Во посебна чинија ставете јогурт, додајте малку топло млеко и измешајте. Мешавината ставете ја во млекото во голем сад, третина по третина, и добро измешајте. Покријте и оставете го на топло (може и на собна температура) 6-8 часа. Готовиот јогурт ставете го во фрижидер на 8 часа.

Повеќе на Готви.мк:

ВИДЕО: Како да направите крцкави компири на шведски начин

Ќофтиња во доматен сос

ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна

Домашни ќофтиња

Ќофтиња од тиквица

ВИДЕО: Како да приготвите палачинки од компири

Најдобар рецепт за домашно ќофте