Лукот на ова пире му дава феноменална арома!
Состојки:
- 8 компири
- 1 главица лук
- 1 лажица + 1 лажичка сол
- 1 1/2 шолја млеко
- 100 гр путер
Начин на подготовка:
- Компирите излупете ги и исечете на 4 делови долж, па сите делови преполовете ги. Во длабок сад ставете ги компирите и лукот, па прелијте со вода, околу 8 чаши, така што водата ќе ги прекрие компирите за околу 2 см. Додајте и лажица сол.
- Гответе додека не почне да врие, а потоа намалете ја температурата и гответе додека компирите не омекнат во водата која струи, околу 25 до 30 минути.
- Процедете ги компирите и ликот, па вратете ги во садот во кој се вареле. Загрејте на средна температура околу минута-две, додека не се исушат, па тргнете ги од рингла.
- Во помало тенџере згответе млеко и со него прелијте ги компирите. Додајте путер и лажичка сол. Изгмечете ги компирите додека не добиете кремасто пире.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути