Денес на пазарот може да се најдат многу производи за здрава исхрана, но бидете внимателни што купувате.Оризот кој доаѓа од Кина е полн со пластика, и големи се шансите дека консумирате баш таков ориз. Сепак, постои начин да ја купате оваа намирница, а да не е загадена.
Вие само треба да знаете како да се избере и ќе останате здрави.Еве неколку трикови за да изберете правилно:
Трик со вода
Ставете лажица ориз во чинија со вода ако таа пропаѓа органски е
Трик со оган
Обидете се да запалите неколку зрна ориз, и ако тој не почне да гори, тогаш тоа е органски. Ако гори, тоа е лош производ
Трик со толчник
Обидете се да здробите зрно ориз, ако тоа се претвори во бел прав, тогаш станува збор за органски производ. Ако забележите жолти дамки, треба да го фрлите во канта.
Трок со мувла
Земете мала количина на ориз од новоотворената ќеса и оставете го во пластичен сад на собна температура да одстои неколку дена, ако мувлоса ориз, тогаш станува збор за добар производ.
Направете домашен песто сос со тестенини
Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини