Телешка чорба

Телешка чорба

Оризот му дава посебен вкус и текстура на оваа преубава тешека чорба!

Состојки:

  • 200 гр телешко месо (без коски)
  • 100 гр морков
  • 60 гр целер (корен)
  • 80 гр кромид
  • 50 гр маст
  • 60 гр брашно
  • 30 гр ориз
  • 150 гр грашок
  • 50 гр зелена пиперка
  • 40 гр пипер
  • 50 гр магдонос
  • сол
  • бибер
  • 1 јајце

Начин на подготовка:

  1. Од маст и брашно направете светложолта запршка, залијте со студена вода и ставете да се готви. Додајте месо сечено на фини парчиња, ситно сечкан кромид, на коцки исечкан зеленчук, мелен пипер и сол, па лесно гответе еден час.
  2. На крајот на снимката разматете јајце и лесно додајте го во чорбата која врие.
  3. Оризот згответе го во доста солена вода, исцедете го и додајте го во готовата чорба.
  4. Пред послужување посипете со сечкан магдонос или украсете со листови босилек.

Повеќе на Готви.мк:

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула