Млечен леб со кајмак

Млечен леб со кајмак

Овој рецепт едноставно морате да го пробате поради феноменалниот вкус.

Состојки:

  • 500-600 гр меко брашно, Т 500
  • 300 мл млеко
  • 200 гр кајмак (или путер)
  • 1 лажица шеќер
  • малку сол
  • 30 гр квасец
  • 2 јајца

Начин на подготовка:

  1. Во чинија растопете квасец, додајте шеќер и едно јајце, па добро измешајте. Додајте го остатокот од млекото и половина од брашното, потоа сол, па остатокот од брашното да се добие средно тврдо тесто.
  2. Поклопете го тестото и оставете го да нарасне.
  3. Премесете го тестото, малку растегнете го и ставете во плех. Лебот расечете го на три дела и оставете го повторно да нарасне.
  4. Премачкајте со белка и ставете го во жешка рерна на 200 степени да се пече околу 30-35 минути. Печениот леб оставете го да се излади, па исечете го на парчиња.

Поврзани рецепти на Gotvi.mk:

Полнети тиквици

Боранија со тиквичка – посен и многу вкусен ручек

Ќофтиња од тиквичка

Печени тиквички со пилешко месо и зеленчук

Турли тава по најдобар рецепт

Крем супа од зеленчук

Одлична идеја за ручек

ВИДЕО: 3 брзи видео рецепти за пица

Печена пица палачинка

Пица на два ката

ВИДЕО: Рецепт за пица кој не се пече во рерна

Домашна пица капричиоза

Посна пица

Вистински пица деликатес

Ултра брзи пица мафини

Вегетаријанска пица

singlepost_text