Овој рецепт едноставно морате да го пробате поради феноменалниот вкус.
Состојки:
- 500-600 гр меко брашно, Т 500
- 300 мл млеко
- 200 гр кајмак (или путер)
- 1 лажица шеќер
- малку сол
- 30 гр квасец
- 2 јајца
Начин на подготовка:
- Во чинија растопете квасец, додајте шеќер и едно јајце, па добро измешајте. Додајте го остатокот од млекото и половина од брашното, потоа сол, па остатокот од брашното да се добие средно тврдо тесто.
- Поклопете го тестото и оставете го да нарасне.
- Премесете го тестото, малку растегнете го и ставете во плех. Лебот расечете го на три дела и оставете го повторно да нарасне.
- Премачкајте со белка и ставете го во жешка рерна на 200 степени да се пече околу 30-35 минути. Печениот леб оставете го да се излади, па исечете го на парчиња.
Поврзани рецепти на Gotvi.mk:
Боранија со тиквичка – посен и многу вкусен ручек
Печени тиквички со пилешко месо и зеленчук
ВИДЕО: 3 брзи видео рецепти за пица