Сочна грчка баклава, баш како онаа од слаткарниците…
Состојки:
- 500 гр тенки кори
Состојки за шербет:
- 6 дл вода
- 500 гр шеќер
- 1-2 лимони
Состојки за фил:
- 150 гр шеќер
- 2,5 дл вода
- 2-3 лажици гриз
- 250-300 гр ореви
Начин на подготовка:
- Направете шербет: водата и шеќерот згответе ги па изладете, додајте тенко сечкани кругови лимон.
- За филот згответе шеќер, вода и гриз, тргнете го садот од оган и додајте ореви, измешајте.
- Корите пресечете ги на два дела по должина, филувајте ги и свиткајте триаголници (важно е филот да не истекува при печењето).
- Наредете ги во намастен плех, секоја баклава премачкајте ја со малку масло.
- Прекријте со кора и печете додека не порумени. Тргнете ја кората и уште малку допечете.
- Жешките баклави прелијте ги со студен сируп. Изладете пред послужување.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути