Грчка баклава

Грчка баклава

Сочна грчка баклава, баш како онаа од слаткарниците…

Состојки:

  • 500 гр тенки кори

Состојки за шербет:

  • 6 дл вода
  • 500 гр шеќер
  • 1-2 лимони

Состојки за фил:

  • 150 гр шеќер
  • 2,5 дл вода
  • 2-3 лажици гриз
  • 250-300 гр ореви

Начин на подготовка:

  1. Направете шербет: водата и шеќерот згответе ги па изладете, додајте тенко сечкани кругови лимон.
  2. За филот згответе шеќер, вода и гриз, тргнете го садот од оган и додајте ореви, измешајте.
  3. Корите пресечете ги на два дела по должина, филувајте ги и свиткајте триаголници (важно е филот да не истекува при печењето).
  4. Наредете ги во намастен плех, секоја баклава премачкајте ја со малку масло.
  5. Прекријте со кора и печете додека не порумени. Тргнете ја кората и уште малку допечете.
  6. Жешките баклави прелијте ги со студен сируп. Изладете пред послужување.

Уживајте!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Чоколадна баклава

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

singlepost_text