Направете колач кој ќе ве воодушеви!
Состојки за кора:
- 7 белки
- 7 лажици шеќер
- 7 лажици остро брашно
- 3 лажици млака вода
Состојки за фил:
- 7 жолчки
- 7 лажици шеќер
- 6 лажици остро брашно
- 1 лажица густин
- 250 гр маргарин
- 800 мл млеко
- 100 мл млеко (за преливање)
Состојки за декорација:
- 1 кесичка шлаг
- 50 гр чоколадо
Начин на подготовка:
- За кората разматете 7 белки и постепено додавајте шеќер, брашно и вода. Ставете во намастен плех обложен со хартија и печете на 160 степени додека не порумени (околу 25 минути). Извадете ја кората од рерна штом добие боја.
- Додека кората се лади, подгответе фил: добро разматете жолчки, брашно, шеќер, густин и 1 дл млеко. Остатокот (700 мл) млеко загрејте го, измешајте го со смесата од жолчки, па гответе околу 5 минути.
- Изладете го кремот, додајте разматен маргарин и сè добро соединете. Кога кората ќе се излади, избоцкајте ја со чепкалка и прелијте ја со 100 мл млако млеко, а потоа преку неа распоредете го филот.
- За декорација разматете шлаг, распоредете преку тортата, па украсете ја со рендано чоколадо и овошје по желба.
Уживајте!
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ
ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)