Свежиот домат ја прави пицата лесна за јадење…
Состојки за тесто:
- 300 гр брашно
- 1 1/2 дл млака вода
- 20 гр квасец
- 2 лажички маслиново масло
- сол
Состојки за прелив:
- 150 кашкавал
- 200 гр шунка Пекабеско
- 1 голем домат
- 2.5 дл доматно пире
- оригано
Начин на подготовка:
- Издробете квасец (наместо свеж можете да употребите и 1 кесичка сув), додајте млака вода, брашно, маслиново масло и сол па замесете тесто. Ако е прегусто, додајте уште малку вода. Тестото треба да биде глатко и не смее да се лепи за раце.
- На намастен плех префрлете го тестото и растегнете го. Оставете го да отстои 15 минути.
- За тоа време изрендајте кашкавал и исечете домат на кругови. Доматното пире зачинете го со оригано.
- Премачкајте го тестото со доматно пире. Наредете шунка, кашкавал, па домат. Посипете со оригнао.
- Пицата треба да отстои околу 10 минути. За тоа време загрејте ја рерната на 200 степени. Печете ја пицата 20 минути.
- Кога пицата ќе биде готова, ставете свеж босилек.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука