Посен подварок каков што се уште не сте пробале

Посен подварок каков што се уште не сте пробале

Сигурни сме дека ќе ви се допадне ова традиционално јадење…

Состојки:

  • 1 кг зелка
  • 1 голема главица кромид
  • 1 сува пиперка
  • 4 компири
  • бибер во зрно
  • рузмарин
  • сусам
  • ким
  • 1 лажичка пипер
  • 1 лажичка толчкана лута пиперка
  • 50 мл масло
  • сув зачин
  • 5-6 чешниња лук
  • ловоров лист

Начин на подготовка:

  1. Зелката исечкајте ја. Во тенџере ставете масло и сечкан кромид и динстајте, потоа додајте сечкана зелка, ловоров лист, сува пиперка и динстајте со многу малку вода.
  2. Во чинија направете сува маринада за зелката. Исечкајте рузмарин, додајте сув зачин, бибер, 1 лажица сусам, лажичка ким, пипер, толчкана пиперка. Измешајте и сè додајте во зелката.
  3. Динстајте околу 30 минути а потоа пред крај додајте ситно сечкан лук. Измешајте и префрлете сè во земјен сад. Додајте во средина исечен компир на кругови, по желба. Прелијте со малку масло од горе, поклопете.
  4. Печете на 220 степени околу 40 минути.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате

ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ

ВИДЕО: Драјв маркет – погледнете како ќе изгледа маркетот на иднината

Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)

Диетален појадок што ќе ве држи сити

ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко