Рецепт за чорба од печени моркови со кнедли

Рецепт за чорба од печени моркови со кнедли

А сега мал пресврт во подготвувањето чорби!

Состојки:

  • 1 кг моркови
  • 300 гр кромид
  • 1 лажичка мелен ким
  • 2 лажици масло
  • 1,5 л бујон од зеленчук
  • 1 шолја павлака за готвење
  • свеж босилек или толчкана пиперка по желба

Состојки за кнедли:

  • 1 шолја пченичен гриз или крупно мелено брашно
  • 120 мл полумасно млеко
  • 1 лажичка прашок за пециво

Начин на подготовка:

  1. Рерната загрејте ја на 180 степени. Излупените и исечкани моркови и кромидот посолете ги, побиберете ги и посипете ги со ким и масло, па испечете ги во плех, на хартија за печење.
  2. Замесете тесто од бршно и млеко, додајте прашок за пециво, развлечете во траки дебели околу 1 см, па исечете на кнедли и оставете ги да отстојат.
  3. Печените моркови и кромидот сомелете ги, додајте бујон, па во него згответе ги кнедлите. Измешајте павлака и посипете со босилек или пиперка.

На здравје!

Повеќе на Готви.мк:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула

 

 

Остави Коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*