А сега мал пресврт во подготвувањето чорби!
Состојки:
- 1 кг моркови
- 300 гр кромид
- 1 лажичка мелен ким
- 2 лажици масло
- 1,5 л бујон од зеленчук
- 1 шолја павлака за готвење
- свеж босилек или толчкана пиперка по желба
Состојки за кнедли:
- 1 шолја пченичен гриз или крупно мелено брашно
- 120 мл полумасно млеко
- 1 лажичка прашок за пециво
Начин на подготовка:
- Рерната загрејте ја на 180 степени. Излупените и исечкани моркови и кромидот посолете ги, побиберете ги и посипете ги со ким и масло, па испечете ги во плех, на хартија за печење.
- Замесете тесто од бршно и млеко, додајте прашок за пециво, развлечете во траки дебели околу 1 см, па исечете на кнедли и оставете ги да отстојат.
- Печените моркови и кромидот сомелете ги, додајте бујон, па во него згответе ги кнедлите. Измешајте павлака и посипете со босилек или пиперка.
На здравје!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа