Оваа вкусна чорба е вистинска помош против зимскиот замор бидејќи празот го подобрува имунитетот и спречува настинки и инфекции.
Состојки:
- 2 струка праз
- 30 гр путер
- 1,25 л вода
- 2 лажици гриз
- сол, бибер
- 1 жолчка
- свеж магдонос
- свеж копар
Начин на подготовка:
- Празот добро измијте го и исечкајте го на кругови. Загрејте путер во тенџере, додајте праз и поклопено со малку доливање на вода издинстајте. Кога празот ќе омекне, додајте ја потребната количина вода и сол, па гответе додека не зоврие. Додајте гриз и на слаб оган гответе уште 15 до 20 минути.
- Кога ќе биде готова, измиксајте ја чорбата со миксер и додајте исечкан магдонос. Послужете во чинија и украсете со гранчиња свеж копар и сечкан свеж праз.
На здравје!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа