НЕМА ДА ОДОЛЕЕТЕ! Направете домашен крцкав ѓеврек (ВИДЕО)

НЕМА ДА ОДОЛЕЕТЕ! Направете домашен крцкав ѓеврек (ВИДЕО)

Кој може да им одолее на овие крцкави ѓевреци?

Состојки:

  • 500-600 гр брашно
  • 300 мл млака вода
  • малку масло
  • 30 гр квасец
  • 5 лажици шеќер
  • сусам

Начин на подготовка:

  1. Квасецот растворете го во вода, додајте шеќер и кога ќе се раствори додајте брашно. Замесете средно тврдо тесто. Кога ќе биде глатко покријте го да одмори 30 минути.

     

  2. Растегнете го тестото на дебелина од 1,5 см и вадете поголеми погачици, а потоа од нив со чаша вадете помали. Така добивате исечени ѓевреци. Прекријте со фолија.

     

  3. Во тенџере ставете шеќер и карамелизирајте го па додајте 1 л вода. Кога ќе зоврие спуштајте ги ѓевреците и гответе ги околу 2 минути.

     

  4. Вадете ги на крпа на која сте ставиле сусам. Посипете ги со сусам, а потоа наредете ги во плех на кој сте ставиле хартија за печење.

     

  5. Рерната вклучете ја на 200 степени и печете околу 30 минути.


Повеќе на Готви.мк:

Чиа пудинг

Брзо и освежително: Смути од шумски плодови

Зелка на поинаков начин

Бујурди – топено сирење

ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот

Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука

Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука

Повеќе рецепти за десерти тука

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Брускети помодоре

ВИДЕО: Посно и брзо – Како да направите домашен хумус намаз

Брзо мезе за ненајавени гости