Замислете совршен спој на баклава и медено срце: е тоа е вкусот на манастирската пита. Во деновите кога постиме на вода, парче од овој колач со шолја домашен чај добро ќе ни дојде.
Сосотјки за кора:
- 100 гр шеќер
- 6 лажичи џем од кајсии
- 1 шолја сечкани ореви
- 1 шолја урми
- 1 шолја суво грозје
- 1/2 л млака вода
- сок и рендана кора од портокал
- 500 гр брашно
- 1/2 лажичка прашок за пециво
- кора од лимон
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1/2 лажичка цимет
Состојки за украсување:
- 3 лажици џем од кајсии
- 3 лажици мелени ореви
Начин на подготовка:
- Во подлабок сад ставете брашно, прашок за пециво, шеќер, ореви, урми, суво грозје, рендани кори од лимон и портокал, сода бикарбона, цимет и џем од кајсии кој претходно сте го разредиле со неколку лажици млака вода.
- Сè добро измешајте, додајте сок од портокал и остатокот од водата, префрлете го тестото во кружен калап со хартија, израмнете го со лажица и печете во загреана рерна на 180 степени околу 30 минути.
- Колачот извадете го од рерна, премачкајте го со џем и печете го уште 5-10 минути.
- Изладениот колач исечете го на парчиња, посипете со мелени ореви и сервирајте го со кафе или топло какао.
Уживајте!
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома