Руската шарлота, односно шарлотка не е обичен колач од јаболка, туку познат руски класик кој лесно ќе го подготвите и ќе бидете воодушевени од неговиот вкус.
Состојки:
- 5-6 поголеми јаболка
- 3 јајца
- 100 гр шеќер
- 125 гр брашно
- цимет
- шеќер во прав
- 1 кесичка ванилин шеќер
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 170 степени, а дното на кружен калап прекријте го со масна хартија или добро подмачкајте го со студен путер.
- Јаболката излупете ги, исчистете ги од семки и исечете ги на коцки со средна големина и наредете ги директно на подготвен калап за печење, со пречник од околу 22.5 см.
- Со миксер разматете јајца со шеќер додека не станат пенасти. Додајте ванилин шеќер и брашно, па сè добро измешајте. Смесата ќе биде поприлично густа. Добиеното тесто ставете го преку јаболката и печете 55-60 минути.
- Кога колачот ќе биде готов, оставете го во калапот десетина минути, а потоа свртете го на чинија за послужување така што јаболката ќе бидат на врвот. Посипете со шеќер во прав и цимет и уживајте!
Прочитај повеќе на Gotvi.mk:
Јадете го ова и кажете му збогум на целулитот
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате
Кое е омиленото јадење на принцот Чарлс?
Добра идеја – Фотографирајте храна на Instagram и бесплатно јадете каде сакате
ФОТО: Ѕирнете во Eqvita – ресторанот за здрава храна на Новак Ѓоковиќ
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)
Диетален појадок што ќе ве држи сити
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки