За сите љубители на чоколадо…
Состојки:
- 75 гр глатко брашно
- 1,5 лажици мелено јаткасти плодови (лешници, ореви, бадеми)
- 130 гр кафеав шеќер
- 1,5 лажица прашок за пециво
- 3,5 лажици какао во прав
- 125 мл млеко
- 35 гр путер
- 1 јајце
- неколку капки екстракт од ванила
Начин на подготовка:
- Рерната загрејте ја на 180 степени.
- Брашното, јаткастите плодови, 40 гр шеќер и 2 лажици какао измешајте ги во сад.
- Во млекото додајте растопен путер, јајце и ванила и измешајте со брашното и прашок за пециво.
- Смесата поделете ја во 4 садови (околу 250 мл) и наредете ги на плех.
- Останатиот шеќер измешајте го со останатото какао па со тоа посипете го тестото во садовите.
- Додајте зовриена вода (по околу 60 мл во секој сад) па печете околу 15 минути во загреана рерна.
- Печениот пудинг послужете го додека е топол.
Уживајте!
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта