Освежувачко овошје во крцкава обвивка од карамел и лешници.
Состојки:
- 450 гр шеќер
- 1/2 шолја слатка павлака
- 6 јаболка
- 1 шолја сечкани печени лешници
- стапчиња
Начин на подготовка:
- Во плех ставете хратија за печење и пропрскајте со масло.
- Во тава загрејте шеќер и половина шолја вода додека не почнат да се создаваат меурчиња. Намалете ја температурата и оставете да се готви уште околу 8 минути, додека шеќерот не поприми кафеава боја.
- Тргнете ја тавата од рингла и внимателно измешајте слатка павлака. Смесата измешајте ја и префрлете ја во помал сад да се лади околу 5 минути.
- Забодете стапчиња во јаболката. Натопете го секое јаболко со карамел. Посипете со сечкан лешник, а потоа ставете ги јаболката на хартијата за печење.
- Јаболката можете да ги чувате во фрижидер или во студена просторија додека карамелот не стегне.
Уживајте!
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед
Чоко палачинки со крем од ванила и јагоди
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Топ 10 Gotvi.mk рецепти со палачинки
Рецепт за палачинки кои можете да ги јадете неограничено
Чоколадни топчиња што се топат во уста
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
Најдобар рецепт за домашен чизкејк
Шлаг од јагоди – вистински пролетен специјалитет